Homevaurion korjaus

Homevauriot

Homevaurion käypänä hoitona on remontti

Kosteusvaurion ja homevaurion paras hoito tapa on rakenteen remontointi riittävän laajalta alueelta. Altistuminen voidaan ehkäistä vain siten, että kosteusvaurio sekä homevaurio korjataan ja homeiset materiaalit poistetaan. Home pölylle altistuminen ja siitä johtuvat sairaudet saadaan estetyksi, kun kosteuden ja homeen vioittamat rakenteet korjataan viivyttelemättä.

Yli puolessa suomalaisista rakennuksista arvioidaan olevan kosteusvaurioita ja homevaurioita. Korjausta odottaa täten jopa 600 000 kiinteistöä, niin pienen kuin ison kerrostalonkin. Kosteus aiheuttaa rakenteiden homehtumista, ellei vaurioita korjata ajoissa. Homevaurion tärvelemiä rakennuksia arvioidaan olevan maassamme yli 100 000. Näissä rakennuksissa asuu tai käy työssä yli puoli miljoonaa suomalaista, myös koululaisia ja päiväkotilapsia. Rakennusten aiheuttama homevaurion pölyalttius on ilmeinen vaara terveydelle.

Merkittävä osa kosteusvaurioista ja homevaurioista johtuu rakentamisen ja suunnittelun virheistä. Esimerkiksi vääristä materiaaleista tai korjaus- ja huoltotöiden laiminlyönneistä.

Homevaurion ja kosteusvaurion oireita: Astmaa, nuhaa, ärsytysoireita

Sisäilmassa on aina jonkin verran home sienten itiöitä ja bakteereita. Kosteusvaurion ja homevaurion vaurioittamassa talon sisäilmassa voi kuitenkin olla mikrobeja selvästi tavallista enemmän. Niille altistuminen saattaa aiheuttaa oireita ja sairauksia. Mikrobit ärsyttävät silmiä ja turvottavat hengitysteiden limakalvoa, jolloin vaarana on bakteerien aiheuttamat toistuvat tulehdukset ja muut sairaudet. Ärsytysoireet loppuvat, kun oireileva siirtyy pois homevaurio talosta. Homeille ja bakteereille herkistyminen aiheuttaa elinikäisen sairauden, allergian.

Kosteusvaurion ja homevaurion huolellinen kartoitus

Kosteusvaurio ja homevaurio ilmenee tyypillisesti rakenteissa näkyvistä homehtumisen merkeistä, homeen hajusta tai maakellarin tuoksusta. Jos nämä merkit on havaittavissa ja rakennus aiheuttaa siellä oleville oiretta, on vahva syy epäillä kosteusvauriota ja homevauriota. Rakenteiden kosteusvaurio ja homevaurio tulee korjata välittömästi. Kosteusvaurion ja homevaurion laajuus tulee arvioida ja remontti tehdä viivyttelemättä, asiantuntevasti ja kyllin kattavasti.

Homevaurion korjaus

Homevaurion korjaus alkaa, sillä että selvitetään mikä on aiheuttanut homevaurion Kun homevaurion aiheuttaja on löydetty tehdään suunnitelmat aiheuttajan poistamiseksi, sekä homevaurion korjaamiseksi. Korjaus alkaa aina osastoimalla ja alipaineistamalla korjattava tila.

Tämän jälkeen puretaan sekä poistetaan homeen aiheuttaja. Lopuksi puhdistetaan ja desinfioidaan kaikki rakenteet sekä korjataan ja remontoidaan rakenteet sekä huonetilat takaisin asuttavaan kuntoon.

Vastaa